De plastic soep in zee is je vast niet ontgaan. Jaarlijks belandt meer dan acht miljoen ton plastic afval in zee. Het Europees Parlement besloot daarom de Single Use Plastics (SUP) aan te nemen. Het doel van de richtlijn? Weg met het zwerfafval in zee. Alle EU-landen moeten uiterlijk 3 juli 2021 de richtlijn overnemen in de nationale wetgeving. Wat betekent dit voor jou? Voor jouw bedrijf? Wij helpen je een handje op weg.

Veel kunststofproducten zoals rietjes, snoeppapiertjes, verpakkingen, sigarettenfilters, wattenstaafjes en visnetten worden teruggevonden in het zwerfafval. Dit zijn producten voor eenmalig gebruik, Single Use Plastics. Sommige producten verdwijnen in 2021, andere zullen niet meer gratis verstrekt worden of er kan een speciale markering op komen te staan.

Alles op een rijtje

Vanaf 3 juli 2021 mogen de volgende kunststofproducten niet meer verkocht worden:

·         Bestek (messen, vorken en lepels)

·         Eetstokjes, sporks en andere kunststof alternatieven

·         Borden

·         Roerstaafjes voor dranken

·         Rietjes (behalve als medisch hulpmiddel)

·         Wattenstaafjes (behalve als medisch hulpmiddel)

·         Ballonnenstokjes

·         Voedsel- en drankverpakkingen van EPS (piepschuim) waar direct uit gegeten of gedronken kan worden zoals koffiebekers en hamburgerbakjes

·         Alle producten van oxo-degradeerbare kunststoffen. Dat zijn kunststoffen die afbreken in kleine deeltjes onder invloed van zuurstof

Vanaf 3 juli 2021 mogen onderstaande kunststofproducten niet meer verstrekt worden, hiervoor moet de consument waarschijnlijk gaan betalen:

·         Koffiebekers

·         Soepkommen

·         Saladebakken

Vanaf 3 juli 2021 hebben onderstaande kunststofproducten een speciale markering om onder andere aan te geven hoe de consument het product moet afdanken:

·         Drinkbekers

·         Dames hygiëneproducten

·         Vochtige doekjes

·         Tabaksproducten met kunststof filters

Een verandering voor ieder bedrijf

Veel veranderingen waar jij, jouw bedrijf en wij onszelf van bewust (moeten) zijn. Maar misschien roept het ook vragen bij je op? Want wat betekent dit voor jou? Hoe geef je de klant een koffie to go mee? In wat voor bakjes verkoop je jouw salades of broodjes hamburgers? Hoe handig waren sporken in to go winkels en wat nu? Kleine dingen waar je aan moet denken. Vragen waar Bunzl Retail & Industry een antwoord op heeft.

Voor ieder vraagstuk een oplossing

Bunzl is al jarenlang bezig met verduurzaming. Middels Bunzl Believe geven wij hier invulling aan en innoveren we volop op het gebied van duurzaamheid. Wij bieden talloze oplossingen en adviezen voor ieder vraagstuk dat je ervaart. Voor ieder bedrijf.

‘’Het is iets waar Bunzl Retail & Industry zich in onderscheidt. Wij denken mee met jouw bedrijf en kijken samen met jou naar een geschikte oplossingen en concepten die aansluiten bij jouw duurzame verpakkingsbeleid. We lopen voor op de ontwikkelingen en helpen jouw bedrijf waar nodig,’’ aldus Wilbert Wachtendonk, General Manager Bunzl Retail & Industry.

Geen onverwachte wetgeving

In 2021 kunnen we er niet meer omheen. Het plastic voor eenmalig gebruik verdwijnt. Bunzl Retail & Industry beschikt over de nodige kennis en oplossingen voor het vraagstuk waar jij of jouw bedrijf tegenaan loopt. Weg met het plastic afval in de zee, verander jij met ons mee?

Voor meer informatie kun je bij ons vrijblijvend de SUP folder aanvragen.

Onderstaande informatie is gebaseerd op het Ontwerpbesluit zoals op 25 juni 2020 gepubliceerd. De definitieve regelgeving kan nog veranderen.