Al jaren organiseert Bunzl Retail & Industry de Bunzl Packaton voor tweedejaars studenten van de opleiding Food Innovation aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. Ook dit jaar gingen de studenten aan de slag met een verpakkingsvraagstuk uit de praktijk. Op woensdag 23 februari vond er in de ochtend een briefing plaats en diezelfde middag leverden de studenten prachtige ideeën af door middel van een dummy en pitch. Na overleg van de vakjury kwam er een winnaar uit. Hanneke, Britt en Wendy wonnen met hun innovatieve verpakkingsconcept ‘Look at my donut’ de Bunzl Packaton 2022.

Bunzl Packaton

Ieder jaar vindt de Bunzl Packaton plaats. Vorig jaar online, dit jaar weer fysiek in Den Bosch. ‘’Dat gaf toch een extra dimensie. De studenten hebben in het schoolgebouw een ruimte waar ze hun ontwerp fysiek uitwerken in de vorm van een dummy. Dan zie je pas echt de creativiteit die het concept met zich meebrengt en welke werkwijzen en gedachten de studenten toepassen om in één dag tot een passende verpakkingsoplossing te komen,’’ licht Francesco Serreli, Category Manager bij Bunzl Retail & Industry toe. Vanuit een samenwerking tussen de HAS Hogeschool in Den Bosch en Bunzl Retail & Industry in Arnhem gaan studenten aan de slag met een verpakkingsvraagstuk uit de praktijk. Dit jaar mochten de young professionals invulling geven aan een verpakkingsconcept voor donuts. Donuts zijn erg populair en een van de meest gefotografeerde etenswaren op sociale media. Daar hoort natuurlijk een mooi verpakkingsconcept omheen. Het doel van de Bunzl Packaton is om de creativiteit van de studenten en de praktijk aan elkaar te verbinden en om inspiratie op te doen vanuit een heel ander, verrassend, oogpunt. Ook dit jaar leverden de studenten prachtige ideeën op met bijbehorende specificaties en eisen.

Winnaars verpakkingsconcepten

Duurzaamheid stond breed in de beoordelingscriteria met diverse sub thema’s, maar ook de gebruiksvriendelijkheid, haalbaarheid, presentatie en uitstraling, shopper gerichtheid, communicatie en originaliteit vormden belangrijke thema’s voor het concept. De jury, bestaande uit Annelies Clements (Sustainability & Innovation Manager, Bunzl Retail & Industry), Francesco Serreli (Category Manager, Bunzl Retail & Industry), Korinda Kant (Visual Content Designer) en Charlotte Reijs (Marketeer, Bunzl Retail & Industry) gingen aan het eind van de dag in beraad over het winnende team. De winnaars van het verpakkingsconcept bedachten een innovatief verpakkingsconcept voor twee of vier donuts. De verpakking was volledig van mono-materiaal, goed uitvoerbaar en de uitstraling voldeed aan de eisen doordat de donuts zichtbaar waren en daarnaast ook was gedacht aan branding op de verpakking.

Onderwijs vs. praktijk

Bunzl Retail & Industry selecteert vraagstukken van klanten voor de Packaton. ''We zien deze samenwerking echt als toegevoegde waarde voor onze opleiding. Onze leerlingen kunnen hier alles wat ze tot nu toe geleerd hebben in de praktijk brengen, om zo zichzelf voor te bereiden op de rest van de opleiding en hun toekomstige werkveld,'' vertelt Ivar Ooms, docent aan de HAS Hogeschool in Den Bosch.

Samenwerking HAS & Bunzl

Bunzl Retail & Industry en de HAS Hogeschool Den Bosch werken inmiddels 15 jaar samen. Naast de jaarlijkse opdracht die Bunzl Retail & Industry en de HAS Hogeschool uitzetten met de Bunzl Packaton, is Bunzl Retail & Industry jaarlijks supporter van de HAS Food Experience.