Sinds 2020 werkt Nederland, samen met een aantal andere Europese landen, aan een Europees verbod van PFAS, om het milieu en onze gezondheid te beschermen. Op 29 april 2022 is er in de Staatscourant een aangepaste regelgeving door de Nederlandse overheid aangekondigd, welke hieronder verder wordt toegelicht.
Wat is PFAS?
PFAS is een stof die in 6.000 verschillende moleculaire samenstellingen wordt gebruikt voor het vet- en waterwerend maken van producten. PFAS wordt in veel verschillende artikelen gebruikt. Je kunt denken aan bijvoorbeeld smeermiddelen, anti-aanbaklagen van pannen, kleding en cosmetica maar ook soms in voedselverpakkingsmaterialen en in verschillende industriële toepassingen en processen.
Update wetgeving
Het gaat om een aanscherping van een eerdere PFAS wetgeving. Het is een nationale wetgeving, anders dan de Europese wetgeving. In de Staatscourant van 29 april 2022 staat beschreven dat vier verschillende PFAS stoffen worden verboden. Dat zijn per 1 juli 2022 als uitgangsstof, verontreiniging of afbraakproduct de volgende stoffen:
- PFOA (Pentadecafluorooctanoic acid)
- PFOS (Heptadecafluorooctane-1-sulphonic acid)
- PFNA (Perfluorononan-1-oic acid)
- PFHxS (Perfluorohexane-1-sulphonic acid and its salts)
Daarnaast wordt in de Staatscourant aangegeven dat onder de omschrijving papier en karton, nu ook alternatieve bronnen van cellulose vallen. Je kunt hierbij denken aan suikerriet (bagasse).
Voor de handel in verpakkingen en gebruiksartikelen, is geen overgangsperiode voorzien. Op dit moment worden deze PFAS stoffen niet verhandeld in Nederland en vanuit het oogpunt van de volksgezondheid is het zeer wenselijk dat deze ook gedurende een overgangsperiode niet alsnog op de markt verschijnen. Het betreft dus een verbod voor verpakkingen en gebruiksartikelen die op dit moment volgens de sector niet op de Nederlandse markt worden verhandeld.
Verpakkingen en gebruiksartikelen die voldoen aan de Warenwetregeling verpakkingen en gebruiksartikelen zoals deze luidde op 30 juni 2022 en voor 1 januari 2023 in de handel zijn gebracht mogen verhandeld worden totdat de voorraden zijn uitgeput.
Bunzl Retail & Industry is door haar leveranciers geïnformeerd dat bovengenoemde stoffen niet (bewust) toegevoegd zijn aan de eindproducten die wij leveren. Desondanks kunnen onze producten de bovenstaande stoffen bevatten die in binnenkomende grondstoffen zitten als sporen van onzuiverheden.
Bunzl Retail & Industry houdt nauwlettend de laatste ontwikkelingen in de gaten. Onze kennis is er om deel- en bespreekbaar te maken. We gaan graag samen in gesprek.