De EcoCoolBox, een unicum in verzendoplossingen. Dat zag ME-AT The Alternative, hierna ME-AT, ook. Onlangs maakten zij de overstap naar deze duurzame verzendverpakking om hun producten gekoeld in te versturen. Slim? Zeker! De EcoCoolBox is de perfecte milieuvriendelijke oplossing voor de toekomst om temperatuurgevoelige producten in te versturen.

ME-AT, producent van duurzame vleesalternatieven

ME-AT, onderdeel van Vion Food Group, is producent van 100% plantaardige vleesalternatieven. Deze alternatieven, op basis van verschillende eiwitbronnen, zien eruit als vers vlees, worden net zoals vlees bereid en smaken hetzelfde. Het assortiment van ME-AT is net zo groot als dat van reguliere vleesproducten en wordt verkocht aan retailers, groothandels en industriële verwerkers in Europa. De oprichting van ME-AT had alles te maken met hun duurzame kijk op de wereld. De oprichters keken langere tijd naar de stijgende wereldbevolking en zijn van mening dat wanneer we nu niks doen, we straks in de problemen komen met de voedselproductie. ME-AT ontwikkelde daarom een alternatieve productie om op een duurzamere manier om te gaan met onze aarde.

Veiligheid, duurzaamheid en uitstraling in één

Bij zo’n duurzaam product hoort natuurlijk ook een passend verpakkingsconcept. De EcoCoolBox is een unieke milieuvriendelijke oplossing voor het versturen van voedingsmiddelen, maar ook andere producten die gebaad zijn bij de juiste temperaturen tijdens verzending. Deze verzendverpakking is ontwikkeld door Thermologistics Group en samen met Bunzl op de Nederlandse markt gebracht. In 2020 won de EcoCoolBox de NL Packaging Awards in de categorie webretail. De koelbox is volledig van papier en kent minimaal dezelfde isolerende eigenschappen als bijvoorbeeld een EPS box. Daarnaast is de EcoCoolBox volledig recyclebaar en gemaakt van gerecycled karton. Die eigenschappen passen bij het doel van ME-AT. ‘’We zochten een functionele verpakking voor gekoelde producten, die aansloot bij onze duurzame propositie en daarnaast ook de juiste uitstraling heeft. De EcoCoolBox past hier perfect bij,’’ vertelt Milos van Moorsel, Product Market Manager bij ME-AT. De producent van duurzame vleesalternatieven verstuurd regelmatig monsters naar klanten. De versproducten in consumentenverpakkingen, plantaardige verse vleesvervangers, dienen veilig en gekoeld bij de consument te arriveren. Daarnaast is een goede presentatie bij de klant thuis belangrijk. De kwalitatieve producten dienen op de juiste manier bij de klant te arriveren zonder dat de verpakking beschadigd (en dus de presentatie beïnvloed wordt) tijdens transport. Dat vraagt om een andere werkwijze. ‘’Duurzaamheid en herkenbaarheid stonden bij ons naast én tegenover elkaar. De EcoCoolBox maakt de combinatie mogelijk, waar we naar zochten. Een mooie én duurzame verpakking, waarop we onze branding toe kunnen passen. Waar we eerder gebruik maakten van piepschuim dozen, welke er minder aantrekkelijk en minder duurzaam uit zagen, is deze kartonnen verzendverpakking een uitkomst voor de lange termijn,’’ legt Milos uit.

Een volwaardig partnership

Floris Weerts, Key Accountmanager bij Bunzl Retail & Industry en tevens oud-collega van Milos bij Vion Food Group, bracht het verpakkingsconcept aan het licht bij ME-AT. ‘’Het is leuk om elkaar op deze manier weer te treffen. Het partnership houdt stand doordat we open en eerlijk met elkaar communiceren. We willen weten en vooral begrijpen waar iedereen dagelijks mee te maken heeft, zodat we passende oplossingen kunnen aanbieden. Voor concept en proces. Dat is waar onze goede samenwerking om draait,’’ licht Floris toe. ‘’Bunzl is voor ons een partij die meedenkt en meepraat. Ze kijken verder dan hun neus lang is en verrassen ons met hun oplossingen. Daarnaast is Bunzl pro-actief en komt haar beloftes na. Ze zijn nieuwsgierig naar onze business en naar onze klant. Samen maken we het verschil. Samen gaan we voor een duurzamere wereld,’’ sluit Milos mee af.