In supermarkten hebben we te maken met ontzettend veel verschillende soorten verpakkingen en materialen. Denk bijvoorbeeld aan de verpakkingen voor groente en fruit, de verpakking voor vlees en vleeswaren, schalen voor versbereide maaltijden, de zakjes waarin je jouwwarme broodjes en croissantjes verkoopt, maar ook de draagtassen waarin de consument zijn boodschappen mee naar huis neemt. Een duurzaam alternatief vinden voor deze verpakkingen is niet altijd even makkelijk.

Het voorgaande artikel ging in op de verschillende basisprincipes voor het verduurzamen van verpakkingen, die kunnen helpen bij het bepalen van jouw verpakkingsstrategie. In dit artikel gaan we terug naar een van deze basisprincipes, naar de bronnen, ofwel resources. Verpakkingen kunnen namelijk gemaakt zijn uit gerecyclede bronnen of hernieuwbare bronnen. We leggen graag uit wat dit inhoudt en hoe je ‘’resources’’ als uitgangspunt neemt voor het bepalen van jouw verpakkingsstrategie.

Gerecyclede bronnen

Laten we beginnen met gerecyclede bronnen. Met gerecyclede bronnen bedoelen we materialen die gerecycled zijn. Gerecycled PET, ofwel rPet, is een mooi voorbeeld van gerecycled materiaal en dient uitstekend voor het maken van onder andere gebaksverpakkingen. PET plastic is goed te recyclen, vooral wanneer het gaat om mono-PET.

rPet is bij Bunzl Retail & Industry een plastic waar minimaal 51% gerecycled materiaal in zit. Hoe meer gerecycled materiaal er in rPet zit, hoe meer kleur je ziet in het product. Maar nog steeds is het 100 procent transparant.

Door rPet als verpakkingsmateriaal te kiezen neem je actief deel aan de circulaire economie: een product wordt omgezet tot grondstof voor een nieuw product, zonder dat het verbrand wordt. Het gebruik van gerecycled materiaal verminderd bovendien CO2 uitstoot.

Hernieuwbare bronnen

Verpakkingen kunnen ook gemaakt zijn van hernieuwbare (lees: natuurlijk aangroeiende) bronnen. Papier en karton zijn hier een goede voorbeelden van. Papier en karton worden gemaakt van cellulose, een product dat we winnen uit hout. We kweken speciaal bomen voor papier en karton. Het papier en karton dat we in veel verpakkingen bij Bunzl Retail & Industry gebruiken, is (afhankelijk van de producent) gecertificeerd met het PEFC of FSC certificaat. Dit zijn vormen van systemen met een bijbehorend keurmerk die zich richten op duurzaam bosbeheer. Op deze manier is de herkomst van hout als grondstof altijd te herleiden en afkomstig uit verantwoord beheerde bossen.

Veel papierproducenten hebben hun eigen bossen waar zij bomen planten, laten groeien en kappen. Vaak planten ze meerdere bomen terug bij het kappen van een boom. Duurzaam bosbeheer draagt bovendien bij aan het reduceren van het broeikaseffect.

Bunzl Retail & Industry denkt graag met je mee

Zo zijn er een hele hoop mogelijkheden om jouw huidige verpakkingen te verduurzamen door resources als uitgangspunt te nemen. Je weet nu meer over de verschillende resources. Jouw huidige situatie in kaart brengen zal een goede vervolgstap zijn. Van welk materiaal zijn bijvoorbeeld de huidige verpakkingen gemaakt? Sta je daar als supermarkt bij stil en volledig achter?

We denken graag met jou mee! Voor meer informatie, vragen of advies kun je je wenden tot jouw contactpersoon bij Bunzl Retail & Industry of onze Customer Service via onderstaande gegevens.

Telefoonnummer: 026-3843838

E-mailadres: info-arnhem@bunzl.nl