Eén derde van het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, wordt verspild. Voedselverspilling draagt daarmee bij aan de totale milieu impact uitstoot en vraagt dus om een oplossing om opwarming van de aarde tegen te gaan en de circulaire economie te stimuleren. De verpakking speelt hierbij een essentiële rol. Hoe dragen we bij aan het tegengaan van voedselverspilling en het stimuleren van de circulaire economie op verpakkingsniveau? Bunzl Retail & Industry en partner Plus Pack vertellen meer over een van de milieubewuste alternatieven voor verpakkingsmateriaal (aluminium) en de praktijk van maaltijdverpakkingen.

Verduurzaming begint bij beleid

De vraag naar maaltijdverpakkingen groeit. Maaltijdverpakkingen kunnen op verschillende manieren verduurzaamd worden. Ligt de focus op hergebruik (reuse)? Op materiaalvermindering of het verminderen van voedselverspilling (reduce)? Op het verwerken na gebruik (recycle)? Op de inzet van alternatieve en hernieuwbare grondstoffen (renew)? Of op de inzet van andere grondstoffen (resources)? Francesco Serreli (Category Manager Bunzl Retail & Industry): “Deze keuzes zijn afhankelijk van de identiteit en het duurzaamheidsbeleid van de organisatie en dus welk uitgangspunt centraal staat.” Deze uitgangspunten zijn één. De doelstellingen die vanuit de overheid gesteld worden, zijn twee. Zo is een van de doelstellingen dat alle verpakkingen in 2030 100% recyclebaar moeten zijn. We kunnen er niet omheen. Deze ontwikkelingen vragen om expertise op het gebied van duurzaam verpakken en zo voedselverspilling tegen te gaan en de circulaire economie te stimuleren.

Aluminium: geschikt voor verduurzaming en tegen voedselverspilling

Voor welk verpakkingsmateriaal kies je dan bij maaltijden? Nils Jelsma (Sales Manager Plus Pack): “Aluminium wordt vaak ingezet voor maaltijdverpakkingen. Aluminium heeft de hoogste recyclingcijfers in Europa: 69% van het totale beschikbare aluminium wordt gerecycled en Nederland scoort 84% voor het recyclen van aluminium. Dat is veel in vergelijking tot andere landen. Omdat recycling zo belangrijk is, maakt dat aluminium een geschikt duurzaam alternatief voor maaltijdverpakkingen.”

Verpakkingen spelen een zeer belangrijke rol voor maaltijden om diverse redenen. Francesco Serreli licht toe: “De verpakking biedt bescherming tijdens transport en opslag en de verpakking draagt bij aan een langere houdbaarheid van de maaltijd. De aluminium verpakkingsvarianten die hersluitbaar zijn, stimuleren daarnaast het behouden van de versheid van maaltijden. In combinatie met de langere houdbaarheid zorgt dit er voor dat voedselverspilling wordt tegengegaan, zowel in het productieproces als bij de consument thuis. Tot slot biedt het aanbieden van verschillende formaten, portieverpakkingen, de mogelijkheid aan de consument om maaltijdkeuzes te maken die aansluiten op de individuele wensen en behoeften en kan ook voorkomen worden dat eten weggegooid wordt.”

Waarom aluminium maaltijdverpakkingen dan geschikt zijn voor de toekomst? Francesco Serreli vult aan: “Aluminium is oneindig recyclebaar zonder dat daarbij de eigenschappen verloren gaan en aluminium maaltijdverpakkingen bevatten gerecycled materiaal. Doordat recycling mogelijk is, hoeft geen nieuw aluminium ingewonnen te worden en dat bespaart veel energie. Daarnaast is een aluminium maaltijdverpakking van mono materiaal en is aluminium licht van gewicht in vergelijking tot plastic. Dit laatste is interessant voor het logistieke proces. En natuurlijk vermindert de inzet van aluminium het plasticgebruik. Overigens is plastic niet slecht, dat is de perceptie van de consument. Plastic heeft als materiaal ook veel goede eigenschappen, waaronder de recyclebaarheid.”

Aluminium beschikt ook over een aantal belangrijke technische eigenschappen. Op de vraag welke dit zijn, geeft Nils Jelsma antwoord: “De aluminiumbak kan gebruikt worden om voeding in te verwarmen. Ook kan de verpakking temperaturen van -40 graden tot 350 graden verdragen en zorgt aluminium voor een gelijke warmteverdeling. Aluminium maaltijdverpakkingen hebben het hoogste niveau van voedselveiligheid door unieke barrière eigenschappen en een aluminium maaltijdverpakking is zeer flexibel, omdat deze geschikt is voor in de vriezer, koelkast, magnetron, oven én voor op de grill.” De technische eigenschappen van aluminium maken het dus mogelijk om maaltijdverpakkingen in te zetten voor verschillende gebruikstoepassingen. Nils Jelsma vult aan: “Het is tevens mogelijk om de verpakking te personaliseren met kleuren, prints of reliëf om de maaltijdverpakking als marketingmiddel in te zetten en bij te laten dragen aan de klantbeleving. Daarnaast zijn de aluminium maaltijdverpakkingen bijvoorbeeld ook verkrijgbaar in het zwart, wat een luxe uitstraling geeft. En, niet geheel oninteressant, het materiaal aluminium is in relatie tot de verpakkingsbelasting een aantrekkelijk alternatief in verband met het lage tarief.”

Samen voor een circulaire economie

Omdat aluminium eindeloos gerecycled kan worden, is het een geschikt alternatief dat bijdraagt aan de circulaire economie. Hierdoor wordt gebruikt aluminium omgezet in een waardevolle grondstof, die kan worden hergebruikt voor nieuwe producten. Francesco Serreli: “Bunzl Retail & Industry biedt verschillende aluminium verpakkingsconcepten aan. Bijvoorbeeld de Ready2Cook® en Ready2Heat® oplossingen, waarmee kant-en-klare maaltijden snel bereid kunnen worden en direct op de eettafel geserveerd kunnen worden dankzij het premium design. Door het brede assortiment is er altijd een geschikte oplossing beschikbaar in vormen, maten en kleuren die aan de wensen voldoen.” Deze aluminiumverpakkingen zijn dus een ideale oplossing voor drukbezette consumenten. Francesco vult aan: “Deze concepten zijn ook geschikt voor het verpakken van losse maaltijdcomponenten zoals vlees, vis of groenten en de aluminium verpakkingen zijn beschikbaar in kleine portieverpakkingen en daarmee dus ook geschikt voor de groeiende trend in tapas.”

Francesco Serreli: “Dus het antwoord is ‘ja’, om terug te komen op de vraag of aluminium een geschikt alternatief is voor het verduurzamen van verpakkingen. We werken daarin nauw samen met Plus Pack. De begrippen uit de circulaire economie, de “R’en”, zijn daarin altijd de basis en bepalend voor de materiaalkeuze. Dat kan voor maaltijdverpakkingen dus bijvoorbeeld aluminium zijn, maar ook PET en gerecycled plastic of karton. Door vanuit dit basisprincipe te werken, alle materialen te kunnen leveren en uitgebreid aandacht te besteden aan de verwerking en de communicatie richting de consument, werken we graag samen met onze klanten aan het verduurzamen van verpakkingen en een circulaire economie.”